Derfor skal du vælge produkter med Omega-3

I sortimentet af Amequ produkter har vi stor fokus på omega-3 fedtsyrer i hestens kost. 

Omega-3 fedtsyrer indvirker på inflammatoriske reaktioner i kroppen og understøtter hestens immunforsvar. Omega-3 fedtsyrer medvirker til at understøtte din hests fordøjelse, luftveje, immunforsvar, frugtbarhed og præstation, og spiller derfor en vigtig rolle i fodringen.

 

Essentielle fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer er essentielle. Essentiel betyder at fedtsyrerne ikke kan produceres i hestens krop, og derfor skal indgå i foderet. Hvis hesten mangler omega-3, kan den opleve problemer med immunfunktion, hormonregulering, hud- hov- og led, samt generel velvære. Det er sjældent at der ses en decideret mangel, men vi ser meget ofte en ubalance mellem omega-3 og omega-6, der er skabt af en overfodring med råvarer der er høje på omega-6. At der er balance imellem omega-3 og omega-6 er meget vigtigt, da for meget omega-6 kan fremkalde en inflammatorisk respons hvorimod omega-3 på den anden side kan reducere inflammationer.

 

Balancen imellem Omega-3 og -6

Balancen mellem omega-3 (ALA) og omega-6 (LA) er vigtig, og som i menneskers kost, indeholder hestens foder som regel rigelige mængder af omega-6, men alt for lidt omega-3.
Omega-6 fedtsyrer støtter pro-inflammatoriske processer og forskning tyder på, at høje niveauer af omega-6 i forhold til omega-3, kan have en negativ effekt.
Et forhold på ca. 4:1 omega-3 til omega-6 anses for at være det optimale

 

Omega-3 indhold i græs og hø

Frisk græs har et naturligt højt indhold af omega-3, mens f.eks. majs, solsikke og havre indeholder højere mængder omega-6. Hø, wrap og græs indeholder mere omega-3 end omega-6. Men hø og wrap har et meget lille omega-3 indhold sammenlignet med frisk græs.

Fedtindholdet i græs varierer efter årstid, sorter og vejrforhold, men i gennemsnit indeholder græs 2-4% fedt. Af dette fedt er forholdet mellem omega-3 og omega-6 ca. 3:1/4:1. Når græsset laves til hø, vil fedtsyrerne begynde at oxidere. Jo længere tid høet opbevares jo mindre fedtsyreindhold. – Det er her det bliver vigtigt med et tilskud.

Det er derfor vigtigt at supplere hesten med omega-3 – særligt da dens primære fødekilde er hø eller wrap, og i særdeleshed hvis krybbefoderet indeholder korn eller andre ingredienser med højt indhold af omega-6 fedtsyrer.

 

Forskellige former for Omega-3

Der findes forskellige former for Omega-3 fedtsyrer. De vigtigste er ALA (alfa-linolensyre), DPA (docosapentaensyre), EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre).

ALA får hesten hovedsageligt fra græsset og olieholdige frø som hørfrø og chiafrø. EPA og DHA kan hesten ikke få fra vegetabilske kilder. Disse kan i stedet hentes fra maritime kilder såsom fede fisk og alger.

Både ALA, EPA, DPA og DHA er essentielle for hesten, men særligt DHA kan være en udfordring, da de færreste heste spiser fede fisk.

Hesten kan dog selv danne DHA og EPA fedtsyrer ud fra ALA, hvis den fodres med frisk græs eller produkter indeholdende frø med højt ALA indhold. Dette sker via enzymer i hestens krop, som omdanner fedtsyrerne. Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer konkurrerer dog om de samme enzymer i kroppen, hvilket bevirker, at det kun er meget små mængder af de ALA fedtsyrer hesten indtager, der bliver omdannet til DHA. Omdannelsen af ALA til DHA og EPA formindskes yderligere, hvis hesten fodres med høje mængder af omega-6 fedtsyrer.

Som sagt, er det særligt omdannelsen til DHA fedtsyrer i hestens krop, der er mangelfuld. Så mens vi allerede har godt styr på tilførslen af ALA, via eksempelvis LinOcrunch, hørfrø og chia – så giver det rigtigt god mening at supplere hestens foder med biologisk aktive DHA fedtsyrer. Særligt når man tænker på, at hestens hjerte består af en høj andel DHA og hjernens væv består af hele 58% rene DHA fedtsyrer (målt i tør vægt)!

Fremtidig forskning i hestefodring vil helt sikkert fortsætte med at understøtte fordelen af højere omega-3 niveau i hestens foder. Vi ved allerede nu, at fordelene ved at styrke immunsystemet og reducere inflammatoriske reaktioner er særlig gavnlig for ældre heste, heste der skal yde på højt niveau, samt heste med behov for understøttelse af bevægeapparatet og følsomt stofskifte.

 

Skal jeg give et Omega-3 tilskud?

Om det er nødvendigt, samt mængden af tilskud afhænger af både den øvrige fodring samt hestens huld. Hvis hesten ikke går på græs og du fodrer med et krybbefoder der er højt på omega-6 – f.eks. fra majs, soja, korn eller solsikke, må du tildele mere omega-3 for at opnå den rette balance imellem fedtsyrerne.

Hvis hesten er overvægtig, er du også nødt til at tilpasse mængden, så den ikke tager på.

 

Vil du vide mere om Omega-3 fedtsyrer?

På bloggen har vi flere indlæg omkring omega-3 fedtsyrer. Nogle af dem er:


Omega-3 serien

Produkterne i Amequ Omega-3 serien har fokus på at tilføre hesten en høj andel af de gavnlige Omega-3 fedtsyrer.

Omega-3 serien består af: